Pietjesbakken

Een echte op en top Vlaamse klassieker is het pietjesbakken. Het is een dobbelspel voor 2 tot 8 spelers dat naar traditie in een typische achthoekige 'pietjesbak' gespeeld wordt. Niemand weet precies hoe het spel ontstaan is maar dat het al héél wat generaties heeft doorstaan en dus zeker oud is, dat staat als een paal boven water.

Pietjesbak

Bij het spel is het kortweg de bedoeling om in één, twee of drie beurten zo hoog mogelijk te gooien en zo al je 'streepjes' (aangeduid door krijtlijntjes op de rand van de pietjesbak) kwijt te geraken. Een 1 telt als 100 punten, een 6 telt voor 60 punten en de 2, 3, 4 en 5 zijn zichzelf waard. Er zijn ook speciale worpen zoals een 'zand' (drie dezelfden) en '69' ofwel soixante-neuf (een 6, een 4 en een 5). Voor de volledige reglementen kan je altijd hier terecht.

Kortom, pietjesbakken is een ideaal spel voor jong en oud en bovendien ook niet duur. Op Pietjesbak.be bijvoorbeeld vind je bijvoorbeeld al een pietjesbak met bijhorende dobbelstenen voor nog geen 20 euro!

© 2023 Speelgoedklassiekers. Alle Rechten Voorbehouden..